Ποιοτικό και νόστιμο φαγητό στα Μετέωρα και στην ευρύτερη περιοχή με πεντανόστιμα πιάτα και φρέσκες πρώτες ύλες.
Ποιοτικό και νόστιμο φαγητό στα Μετέωρα και στην ευρύτερη περιοχή με πεντανόστιμα πιάτα και φρέσκες πρώτες ύλες.
Ένα φυσικό τοπίο ανυπέρβλητης ομορφιάς, με τους πελώριους βράχους να ορθώνονται προς τα πάνω λες και θα αγγίξουν τον ουρανό, ένα θρησκευτικό τοπόσημο με πολύτιμους θησαυρούς της βυζαντινής τέχνης, ένα μέρος σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό θησαυρό του Σπηλαίου της Θεόπετρας, τα Μετέωρα υποδέχονται περιηγητές και επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη μέσα σε κλίμα δέους και κατάνυξης.
Τα Μετέωρα όμως δεν είναι μόνο οι μονές. Περιπατητικές διαδρομές και δραστηριότητες στη μαγευτική φύση, όπως αναρρίχηση, ιππασία, ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς αλλά και ενδιαφέροντα μουσεία, εκλεκτά τοπικά προϊόντα και γαστρονομικές επιλογές, ολοκληρώνουν τη ταξιδιωτική εμπειρία. Και τι καλύτερο να κλείσει η μέρα με ένα καλομαγειρεμένο φαγητό, φτιαγμένο από ντόπια, φρέσκα υλικά. Εμείς διαλέξαμε και σας προτείνουμε 9 μέρη για νόστιμο φαγητό στα Μετέωρα και την ευρύτερη περιοχή που μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.
Με τον ζεστό εσωτερικό του χώρο και την ακόμα πιο όμορφη, με αύρα παλιάς εποχής, αυλή του, ο Κήπος του Ηλία βρίσκεται στην είσοδο της Καλαμπάκας. Ο χώρος, η ζεστή υποδοχή και η ευγενική εξυπηρέτηση σε κάνουν αμέσως να αισθανθείς οικεία και φιλόξενα, σαν να ήρθες να φας σε φίλους. Πιάτα περιποιημένα, μερίδες χορταστικές και για το τέλος κερασμένο γλυκάκι. Δοκιμάσαμε τους νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες, τα εξαιρετικά μπριζολάκια μαύρου χοίρου, το μοσχαράκι στο πήλινο και μια εξαιρετική ποικιλία από χωριάτικα λουκάνικα. Ανάμεσα στις επιλογές σας μη ξεχάσετε να συμπεριλάβετε και ό,τι έχει σαν βάση τα μανιτάρια, όπως τις χυλοπίτες με τα διαφορετικά είδη μανιταριών, τις οποίες απολαύσαμε ιδιαίτερα.
Τρικάλων 149, Καλαμπάκα, τηλ. 24320 23218, ιστοσελίδα, Facebook.
Με ιστορία από το 1925, η οικογένεια Γκέρτσου συνεχίζει με μεράκι να προσφέρει τις σπιτικές γεύσεις της στο κέντρο της Καλαμπάκας. Το καλομαγειρεμένο φαγητό βασισμένο σε παραδοσιακές συνταγές καταφτάνει στο τραπέζι σε πιάτα πληθωρικά. Δοκιμάσαμε ένα ιδιαίτερο σαγανάκι μελιτζάνα, πεντανόστιμο στιφάδο, γιαγιαδίστικα σουτζουκάκια και ζουμερό χοιρινό κότσι. Μην παραλείψετε να κλείσετε τη γευστική εμπειρία με το επιδόρπιο της ημέρας. Στα συν η εξαιρετική και γρήγορη εξυπηρέτηση.
Τρικάλων 2, Καλαμπάκα, τηλ. 6982292520, ιστοσελίδα, Facebook.
Για τους μερακλήδες της σούβλας και του ψητού ο προορισμός στην πόλη της Καλαμπάκας λέγεται Σκάρος. Τα φρέσκα κρέατα ψήνονται με τέχνη ενώ ο κατάλογος συμπληρώνεται με χειροποίητες νοστιμότατες αλοιφές και λίγα μαγειρευτά. Δοκιμάσαμε την εξαιρετική τυροκαυτερή, το ζουμερό χοιρινό κοντοσούβλι, ένα ακόμα πιο νόστιμο πρόβειο και το πεντανόστιμο μπιφτέκι τους. Όλα ένα κι ένα. Στα συν η ευγένεια και το ζεστό περιβάλλον με ατμόσφαιρα άκρως οικογενειακή και φιλόξενη.
ΕΟ Τρικάλων-Ιωαννίνων 50, Καλαμπάκα, τηλ. 24320 24152, Facebook.
Μετεώρων Πανόραμα, όνομα και πράγμα αφού η θέα προς τους βράχους των Μετεώρων, είναι απίστευτη. Πιάτα περιποιημένα, που ξεφεύγουν από την κλασική ταβέρνα με γεύσεις όμως που παραμένουν στην παράδοση. Καλομαγειρεμένα και με σωστό ψήσιμο όλα όσα δοκιμάσαμε, όπως η πολύ νόστιμη χειροποίητη τραχανόπιτα, το αρνάκι στη λαδόκολλα, η ζουμερή καπνιστή μπριζόλα μαύρου χοίρου, το μοσχαράκι με τυριά και μελιτζάνα και μια λαχταριστή ποικιλία λουκάνικων. Στα συν και εδώ η ζεστή φιλοξενία του προσωπικού.
Πατριάρχου Δημητρίου 54, Καλαμπάκα, τηλ. 24320 78128, ιστοσελίδα, Facebook
Μια εναλλακτική πρόταση για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό από την κλασική ταβέρνα είναι το Senses Resto Bar στο Καστράκι. Πρόκειται για έναν μινιμαλιστικό, καλαίσθητο χώρο, που αποτελεί ουσιαστικά το εστιατόριο του Tsikeli Boutique Hotel. Ιδανικό το πρωί για χαλαρό πρωινό και brunch (από τις 8.00 π.μ μέχρι τις 11.πμ.) ενώ από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ (15.30 μ.μ μέχρι 22.00 μ.μ) τη σκυτάλη παίρνουν οι εκλεπτυσμένες γεύσεις βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές μέσα από μια φρέσκια ματιά. Ντόπιες πρώτες ύλες, επιλεγμένες ανάλογα με την εποχικότητα, πιάτα ιδιαίτερα και νόστιμα, vegan menu, εξαιρετικά χειροποίητα γλυκά και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ευγενική και γρήγορη εξυπηρέτηση αποτελούν έναν καλό λόγο για να το επισκεφτείτε. Το βράδυ μπορείτε μάλιστα να απολαύσετε το ποτό, το κρασί ή το cocktail σας, ιδανικά αν το επιτρέπει ο καιρός στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου, με φόντο το μαγευτικό τοπίο.
Καστράκι, τηλ.24320 22438, ιστοσελίδα, Facebook.
Αφήνοντας πίσω τα Μετέωρα με κατεύθυνση προς Γρεβενά, μετά από είκοσι περίπου λεπτά βρίσκεται ένα μικρό χωριουδάκι, ο Άγιος Δημήτριος. Εδώ στη μικρή πλατεία, βρίσκεται η οικογενειακή ταβέρνα Άραδος, ένα ταβερνάκι που παραπέμπει περισσότερο σε κουτούκι παλιάς εποχής και το οποίο μετράει πάνω από πενήντα χρόνια λειτουργίας. Το χειμώνα φαγητό δίπλα στο αναμμένο τζάκι ενώ τις ηλιόλουστες μέρες τα τραπεζάκια στην πλατεία είναι ό,τι καλύτερο για να απολαύσετε το φαγητό σας. Οι γεύσεις σπιτικές, το ψωμάκι ζυμωτό, τα μαγειρευτά στον ξυλόφουρνο. Δυνατό χαρτί τα ψητά, χωρίς να υπολείπονται τα μαγειρευτά και τα νόστιμα ορεκτικά. Δοκιμάσαμε τα ψητά λαχανικά, τη χειροποίητη σπανακόπιτα, τις ιδιαίτερες τηγανιτές πατάτες, ένα αφράτο ζουμερό μπιφτέκι και το καλοψημένο νοστιμότατο πρόβειο κοντοσούβλι. Η ζεστή ατμόσφαιρα και το χειροποίητο γλυκάκι στο τέλος έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη βόλτα μας.
Άγιος Δημήτριος, Καλαμπάκα, τηλ. 24320 88187, Facebook.
Αφού οδηγήσετε περίπου δεκαεπτά χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα, μέσα σε μια πανέμορφη διαδρομή θα συναντήσετε το χωριό Μύκανη. Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον μέσα στη φύση και κυκλωμένη από τα πλατάνια βρίσκεται η ταβέρνα Πλάτανος. Μην αναρωτιέστε αν αξίζει να διανύσετε την απόσταση. Απλά κάντε το και η γευστική εμπειρία που θα ακολουθήσει θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Ο Πλάτανος είναι περίφημος για τις κοπές των κρεάτων, που εντυπωσιάζουν και τους πιο απαιτητικούς και προσφέρει παραδοσιακές συνταγές με φρέσκια όμως ματιά στο καλαίσθητο και πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του. Πιάτα σούβλας αλλά και γκουρμέ επιλογές ενώ θα βρείτε και ικανοποιητική λίστα κρασιών. Δοκιμάσαμε καπνιστά σπαράγγια, τάρτα μανιταριών, πεντανόστιμο πρόβειο κοντοσούβλι, όλα ένα κι ένα. Στα συν η φιλόξενη διάθεση και η εξυπηρέτηση.
Μύκανη, Καλαμπάκα, τηλ. 24320 82342, ιστοσελίδα, Facebook.
Ένας προορισμός για καλοφαγάδες είναι σίγουρα το Πέρασμα, μια οικογενειακή ταβέρνα λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμπάκα, όπου πρωταγωνιστής είναι το εξαιρετικά ψημένο κρέας. Απίστευτο γεμιστό μπιφτέκι, τα καλύτερα παϊδάκια προβατίνας που δοκιμάσαμε, ζουμερό κοντοσούβλι ενώ για το τέλος υπέροχο σπιτικό γλυκό. Σε συνδυασμό με την οικογενειακή ατμόσφαιρα και την ευγενική εξυπηρέτηση το Πέρασμα αποτελεί μια από τις αγαπημένες επιλογές.
Επαρχιακή Οδός Καλομοίρας- Παναγίας 27 (15ο χλμ. Καστανιάς- Καλαμπάκας), τηλ. 2432 088375, Facebook.
Χασαποταβέρνα με τα όλα της, με βραβεύσεις στο ενεργητικό της, κρυμμένη κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, η ταβέρνα Γούσιος αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό. Η οικογενειακή ατμόσφαιρα, το ζεστό περιβάλλον, το εξαιρετικό φαγητό, η εμπειρία και το μεράκι είναι τα δυνατά χαρτιά της. Αρκετές πρώτες ύλες δικής τους παραγωγής, κρέατα δικά τους, χειροποίητες γευστικές δημιουργίες, ψήσιμο στη θράκα και η γευστική εμπειρία απογειώνεται. Δοκιμάσαμε ανάμεσα στα άλλα τις γευστικές γεμιστές πιπεριές, τη τηγανιά με πράσο-μια από τις καλύτερες που έχουμε φάει-, νοστιμότατα χειροποίητα λουκάνικα παραγωγής τους και παϊδάκια σκέτο λουκούμι.
Ελάφι Καλαμπάκας, Επαρχ. Οδός Κλεινού – Μουργκανίου, τηλ.: 2432088008.
Tip: Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και να συνοδέψετε το φαγητό σας με κάποιο από τα εκλεκτά κρασιά της ΠΓΕ Μετέωρα.