Η γη της Θεσσαλίας παράγει αιώνες τώρα εκλεκτά προϊόντα, πολλά από τα οποία έχουν κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π.
Η γη της Θεσσαλίας παράγει αιώνες τώρα εκλεκτά προϊόντα, πολλά από τα οποία έχουν κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π.
Τόπος ευλογημένος η Θεσσαλία, δίνει τους καρπούς της αιώνες τώρα. Φρούτα, τυροκομικά, όσπρια, ξηροί καρποί, ελιές, προϊόντα εκλεκτά, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Μέχρι στιγμής περίπου είκοσι προϊόντα της έχουν κατοχυρωθεί ως προϊόντα Π.Ο.Π (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ενώ πολλά βρίσκονται στη διαδικασία της αναγνώρισης, όπως τα κάστανα του Πηλίου ή το περίφημο σκόρδο του Πλατύκαμπου.
Η Θεσσαλία φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα της και δεν είναι τυχαίο πως πολλά έχουν κατοχυρωθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Άλλωστε, η παράδοση της περιοχής στην τυροκομία έχει βαθιές ρίζες.
Γευτείτε το παραδοσιακό γαλοτύρι με τη μαλακή του υφή και την υπόξινη, ευχάριστη, δροσερή γεύση του, το μανούρι, το κασέρι, τον παραδοσιακό μπάτζο, ένα ημίσκληρο τυρί με ελαφρά πικάντικη και αλμυρή γεύση, ιδανικό για σαγανάκι. Ποιος δεν έχει δοκιμάσει τη φέτα από τον Τύρναβο, τα Άγραφα ή την περίφημη φέτα της Ελασσόνας με την ελαφρώς όξινη γεύση της και το χαρακτηριστικό της άρωμα.
Δοκιμάστε τη νοστιμότατη γραβιέρα Αγράφων από αιγοπρόβειο γάλα άριστης ποιότητας, πλούσιο σε πρωτεΐνες και λίπος, στοιχεία που προσδίδουν την ξεχωριστή γεύση και το πλούσιο άρωμα της. Η γραβιέρα Αγράφων, είναι το δημιούργημα της μακραίωνης παράδοσης των Αγραφιωτών στην αιγοπροβατοτροφία και την παραγωγή τυριού, αφού οι νομάδες κτηνοτρόφοι αποτέλεσαν την παλαιότερη παραγωγική τάξη των Αγράφων ενώ ήδη το 1888, αρχίζει να παράγεται στα βουνά των Αγράφων το σκληρό τυρί, που αργότερα θα καθιερωθεί με το όνομα Γραβιέρα Αγράφων.
Αναγνωρισμένα επίσημα ως προϊόντα Π.Ο.Π, το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας δίνουν το κρέας τους, που είναι ανώτερης ποιότητας και περισσότερο γευστικό. Πρόκειται για νωπό κρέας από ζώα, που σφάζονται σε ηλικία μόλις 30-55 ημερών, ταϊσμένα μόνο με το γάλα των μητέρων, οι οποίες βόσκουν ελεύθερα σε ορεινά βοσκοτόπια (υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα) της Ελασσόνας και σε τεχνητά λιβάδια, στα οποία απαγορεύεται η χρήση εντομοκτόνων, φυτοφαρμάκων και τεχνητών λιπασμάτων.
Τα πρόβατα και τα κατσίκια χαρακτηρίζονται ως ζώα ελευθέρας βοσκής και καταναλώνουν μια μεγάλη ποικιλία από χόρτα, βότανα και αρωματικά φυτά, γεγονός που δίνει στο γάλα και το κρέας τους μια ξεχωριστή γεύση και ένα ιδιαίτερο άρωμα. Χωρίς λίπος και με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και λινολεϊκό οξύ, τα κατσικάκια και τα αρνάκια δίνουν τρυφερό, ζουμερό κρέας, με αχνό ροζ ή λευκό χρώμα, χαρακτηριστικό άρωμα και νόστιμη γεύση.
Ποιος δεν γνωρίζει τα ξακουστά, γευστικότατα και υψηλής ποιότητας μήλα της Ζαγοράς Πηλίου, με το έντονο κόκκινο χρώμα τους και τη σκληρή σάρκα τους, τη χυμώδη γεύση τους και το άρωμα τους, που θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο ή το φιρίκι Πηλίου με το έντονο άρωμα και τη γλυκάδα του.
Δύο προϊόντα αναγνωρισμένα ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, που εξάγονται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, τον βασικότερο εξαγωγέα μήλων στη χώρα μας και που έχουν κάνει γνωστή τη Ζαγορά στα πέρατα του κόσμου.
Η ιστορία του Συνεταιρισμού πάει πολύ πίσω στο χρόνο, όταν το 1916 ιδρύεται και αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής. Σήμερα, ο Συνεταιρισμός συνδέεται με την εξάπλωση της καλλιέργειας του μήλου Starkin Delicious σε μια γεωγραφική ζώνη, που περιλαμβάνει τις κοινότητες Ζαγοράς, Μακρυρράχης και Πουρίου στο ανατολικό Πήλιο και εκτείνεται σε υψόμετρο από 300 έως 700 μέτρα.
Μπορεί η Θεσσαλία να είναι ιδιαίτερα φημισμένη για το τσίπουρο της, ωστόσο οι αμπελώνες της παράγουν αιώνες τώρα εκλεκτά κρασιά και ξεχωριστές ποικιλίες, φημισμένες και βραβευμένες διεθνώς. Στη Θεσσαλία τρεις είναι οι γεωγραφικές ζώνες Π.Ο.Π οίνων: της Ραψάνης, του Μεσενικόλα και της Νέας Αγχιάλου.
Με μακρά αμπελουργική παράδοση, η Ραψάνη φημίζεται για το κρασί της, αφού ήδη στις αρχές του 19ου αιώνα ο Άγγλος περιηγητής Ληκ το χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα. Η Ραψάνη αποτελεί σταθμό στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδας.
Οι αμπελώνες της Ραψάνης σήμερα παράγουν εκλεκτά κρασιά από νωπά σταφύλια των ποικιλιών «Κρασάτο», «Ξινόμαυρο» και «Σταυρωτό» απ’ όπου προέρχεται και το γνωστό κρασί με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας «Ραψάνη». Ο αμπελώνας της παραγωγικής ζώνης καταλαμβάνει τις νότιες πλαγιές του Ολύμπου, σε υψόμετρο που φτάνει τα 800 μέτρα και κατεβαίνει μέχρι την Κοιλάδα των Τεμπών, περιλαμβάνοντας τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Ραψάνης και του Πυργετού καθώς και του Κοινοτικού Διαμερίσματος Αμπελακίων.
Στις ανατολικές πλαγιές της οροσειράς των Αγράφων βρίσκεται η ζώνη Π.Ο.Π Μεσενικόλα, σε υψόμετρο που φτάνει τα 750 μέτρα. Το μικροκλίμα σε συνδυασμό με την μακραίωνη παράδοση στην αμπελουργία και τις καλλιεργητικές τεχνικές, έχουν δημιουργήσει τον οίνο Π.Ο.Π Μεσενικόλα, που παράγεται από νωπά σταφύλια των ποικιλιών Μαύρο Μεσενικόλα, CARIGNAN και SYRAH. Το όνομα της ποικιλίας μαύρο Μεσενικόλα, προέρχεται ίσως από κάποιον Monsieur Nicolas, ο οποίος συστηματοποίησε την αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή. Τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας μαύρο Μεσενικόλας (δίνει και ροζέ οίνους) επέβαλαν την ενίσχυσή της με τις ποικιλίες CARIGNAN και SYRAH, που επίσης καλλιεργούνται στην περιοχή.
Στα κόκκινα Π.Ο.Π κρασιά της Ραψάνης και του Μεσενικόλα προστίθεται και ο λευκός ξηρός οίνος Αγχιάλου με τα γλυκά αρώματα και τη φρουτώδη γεύση, χαρακτηριστικά που οφείλονται κατά κύριο λόγο στις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες από τις οποίες παράγεται, το Σαββατιανό και τον Ροδίτη. Παράγεται με συνοποίηση των δύο αυτών ποικιλιών ή ανάμιξη τους.
Με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους και με τα κρασιά της αρχαίας Πυράσσου (πάνω στην οποία ιδρύθηκε η σημερινή κωμόπολη της Νέας Αγχιάλου) να έχουν γνωρίσει μεγάλη φήμη, οι σημερινοί αμπελώνες του οίνου Π.Ο.Π Αγχίαλος περιλαμβάνουν τις κοινότητες της Νέας Αγχιάλου, των Μικροθηβών, του Αϊδινίου και του Κροκίου.
Επιτραπέζια πράσινη ελιά, που παράγεται από την ποικιλία της ελιάς Κονσερβολιά, η καλλιέργεια της οποίας ανάγεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και προέρχεται από τους εκτεταμένους πηλιορείτικους ελαιώνες.
Η Κονσερβολιά παράγεται αποκλειστικά από ελιές της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης, η οποία περιλαμβάνει τις κοινότητες: Αγριά, Άνω Λεχώνια, Κάτω Λεχώνια, Καλά Νερά, Αφέτες, Μηλίνα, Λαύκος, Ξινόβρυση, Μούρεσι, Άγιος Δημήτριος, Ανήλιο, Δράκεια, Άγιος Λαυρέντιος, Νεοχώρι, Καλαμάκι, Λαμπινού, Ξουρίχτι, Αργαλαστή, Τρίκερι, Προμύρι, Τσαγκαράδα, Κισσός, Μακρυράχη, Ζαγορά, Πουρί, Άγιος Βλάσιος, Άγιος Γεώργιος, Μηλιές.
Η συλλογή των ελιών γίνεται αποκλειστικά με το χέρι, χωρίς μηχανήματα, στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης του καρπού, όταν το χρώμα είναι μαύρο ή πριν την έναρξη της ωρίμανσης, όταν ο καρπός είναι ακόμα πράσινος.
Αναζητήστε τα εκλεκτά θεσσαλικά προϊόντα που ευωδιάζουν παράδοση, μεράκι, αγάπη και εμπειρία, στοιχεία που μέσα στους αιώνες έχουν διαμορφώσει την γαστρονομική ταυτότητα της Θεσσαλίας.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από εδώ