Οι καστανιές του Πηλίου και τα καστανοπερίβολα του Κισσάβου δίνουν δύο ποικιλίες κάστανων, με χαρακτηριστική νοστιμιά και γλυκύτητα.
Οι καστανιές του Πηλίου και τα καστανοπερίβολα του Κισσάβου δίνουν δύο ποικιλίες κάστανων, με χαρακτηριστική νοστιμιά και γλυκύτητα.
«Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο. Ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο», γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στο Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.
Και πράγματι, εδώ στη Θεσσαλία κάθε χειμώνα το ψήσιμο των κάστανων γεμίζει τα σπίτια μοσχοβολιστές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, όταν λίγα κάστανα πάνω στη θράκα του τζακιού, στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού ήταν αρκετά για να μας γεμίσουν στιγμές θαλπωρής και ευτυχίας.
Στη Θεσσαλία η καλλιέργεια του κάστανου είναι παλιά. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, πιθανολογείται πως μεταξύ του Πηλίου και του Μαυροβουνίου υπήρχε η αρχαία πόλη Κασθαναία, η οποία πήρε το όνομά της από τις καστανιές που ευδοκιμούν στην περιοχή και ίσως να αποτελούσε και παραγωγό πόλη.
Δύο είναι οι ποικιλίες κάστανων, που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία, του Πηλίου και της Μελιβοίας, στις πλαγιές του Κισσάβου. Ανώτερης ποιότητας και οι δύο, χαίρουν διεθνούς φήμης και πώς όχι άλλωστε, αφού η εμπειρία των παραγωγών, το έδαφος και το κλίμα δρουν ευεργετικά προσφέροντας καρπούς εξαιρετικούς.
Τα κάστανα του Πηλίου θα τα αναγνωρίσετε αμέσως χάρη στη νοστιμιά που θα νιώσει ο ουρανίσκος σας. Από τα καστανοπερίβολα του Κισσάβου θα γευτείτε γλυκά κάστανα, τα οποία θα αναγνωρίσετε λόγω του μεγάλου μεγέθους και του σκούρου καφέ, λαμπερού χρώματος τους. Αν βρεθείτε εδώ το φθινόπωρο, θα δείτε να τα μαζεύουν με τα χέρια από το έδαφος, καθώς η κλίση του εδάφους εμποδίζει τη χρήση μηχανικών μέσων.
Τα κάστανα ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Θα τα απολαύσετε βραστά, κυρίως όμως ψητά. Τα Χριστούγεννα θα συμπληρώσουν τη γέμιση της γαλοπούλας ή ως πουρές θα συνοδεύσουν πιάτα με κυνήγι αγγίζοντας ανώτερα γευστικά επίπεδα. Μπορεί όμως να τα βρείτε και ως αλεύρι για να φτιάξετε πεντανόστιμα κέικ και γλυκά. Μην αντισταθείτε στον γλυκό πειρασμό να απολαύσετε γλυκό κουταλιού από κάστανο. Φροντίστε, τέλος, να προμηθευτείτε καστανόμελο από κάποιον ντόπιο παραγωγό, ένα μέλι με έντονο άρωμα και κυρίως με υψηλή διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.
Μη νομίζετε όμως πως είναι μόνο η νοστιμιά τους που τα κάνει τόσο περιζήτητα. Τα κάστανα είναι, ταυτόχρονα, και μια υπερτροφή με πλούσια θρεπτικά συστατικά. Έχουν λίγες θερμίδες, πολλές βιταμίνες, πρωτεΐνες, υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και είναι πλούσια πηγή σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και σε φυτικές ίνες. Θέλετε κάτι άλλο;
Το ξέρετε ότι 100 γραμμάρια κάστανα περιέχουν το 72% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C;
Στη Θεσσαλία κάθε φθινόπωρο τα κάστανα γιορτάζουν και σας καλούν σε μια εμπειρία γευσιγνωσίας γεμάτη παράδοση και άφθονο γλέντι.
Στο χωριό Ξουρίχτι στο Πήλιο, λίγο έξω από την Τσαγκαράδα, στα τέλη Οκτωβρίου θα σας κεράσουν βραστά και ψητά κάστανα, γλυκό του κουταλιού ενώ θα εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας παρακολουθώντας σεμινάρια, σχετικά με τα κάστανα και την παραγωγή τους και όλα αυτά με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και χορού.
Την ίδια εποχή στη γραφική Καρίτσα, στις πλαγιές του Κισσάβου, στο Δήμο Αγιάς και στα Αμπελάκια τα κάστανα έχουν και εδώ την τιμητική τους. Οι νοικοκυρές του χωριού θα σας κεράσουν τοπικές συνταγές με βασικό συστατικό το κάστανο, θα παρακολουθήσετε πολιτιστικές δράσεις και ομιλίες για τις ευεργετικές δράσεις του κάστανου ενώ το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και μουσική, φυσικά, δεν λείπει ούτε από εδώ.