Αρχική » Χαλβάς Φαρσάλων

Χαλβάς Φαρσάλων

Ο παραδοσιακός χαλβάς Φαρσάλων, πασπαλισμένος με το αμύγδαλο και την καραμελωμένη κρούστα του οφείλει τη νοστιμιά του στο μεράκι και τη δεξιοτεχνία του δημιουργού του.

Χαλβάς Φαρσάλων

Με ιστορία που φτάνει πολύ πίσω, πιθανότατα στα τέλη του 12ου ή στα τέλη του 14ου αιώνα, ο χαλβάς Φαρσάλων έχει κάνει την πόλη των Φαρσάλων διάσημη ήδη από τον 19ο αιώνα.

 

Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα τον γνωρίζετε και ως σαπουνέ, λόγω της υφής του. Φτιαγμένος με βούτυρο και πασπαλισμένος με ζάχαρη και κανέλα, κατείχε περίοπτη θέση πάντα στα παζάρια της περιοχής. Και σήμερα, ακόμα αποτελεί σταθερή αξία σε κάθε θεσσαλικό παζάρι.

 

Σήμερα, στα Φάρσαλα συνεχίζεται αυτή η παράδοση, συνήθως από οικογένεια σε οικογένεια και από γενιά σε γενιά, μαθαίνοντας οι νεότεροι από τους μάστορες του παρελθόντος.

 

Αναζητήστε την παραδοσιακή, χειροποίητη, αυθεντική συνταγή του φαρσαλινού χαλβά για να γευτείτε ένα προϊόν με μεγάλη ιστορία και μοναδική νοστιμιά. Μπορείτε να τον απολαύσετε κάθε ώρα της ημέρας, το πρωί με τον καφέ, μετά το φαγητό, ως επιδόρπιο.

 

Αν και θα συναντήσετε αρκετές παραλλαγές, εσείς αναζητήστε τον απλό παραδοσιακό πασπαλισμένο με το αμύγδαλο και την καραμελωμένη κρούστα, που δίνει και το χαρακτηριστικό του χρώμα. Το σωστό καραμέλωμα, η συνταγή και φυσικά η δεξιοτεχνία του τεχνίτη φτιάχνουν τον νόστιμο, μοναδικό χαλβά.

 

Η γιορτή του χαλβά

Κάθε χρόνο προς τα τέλη Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στα Φάρσαλα η γιορτή χαλβά. Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, πολιτιστικές δράσεις, συναυλίες και φυσικά άφθονος χαλβάς.

Διαβάστε ακόμα:

Μετάβαση στο περιεχόμενο